info@handelshuisveenings.nl | 06 - 38 76 64 44
Voorbereiding:
  • Vanwege het werken met lijm: werk op een goed geventileerde plek.
  • Zorg dat het HPL en de onderplaat goed schoon en stofvrij zijn, anders zal je elke oneffenheid die eronder ligt altijd blijven zien.
TIP:
Verlijm altijd een paar proefstukjes, zodat u de bewerkingstechnieken onder de knie krijgt.
Leginstructie

HPL is voor de ervaren gebruiker prima te zagen met een circelzaag met een fijne vertanding of met een laminaatzaag.
Voor de minder ervaren gebruiker is HPL zeer goed te bewerken met een 1 mm dikke doorslijpschijf op een slijptol.

Ook met een bovenfrees (eventueel met kopiëerfrees) of multitool is HPL goed te verwerken.

Let wel, HPL heeft – net als hout- een nerf in de lengerichting lopen, deze nerf kan inscheuren als er te veel spanning op het materiaal komt. U kunt dit voorkomen door de plaat vlak te verspanen, of te bewerken.

Eenmaal verlijmd is HPL erg sterk en slijtvast.

De plaatafmeting is ca 128 bij 305 cm. Houd er rekening mee dat er een aanloop (een randje van de drukpers) of een kleine kartel in de zijdes kunnen zitten. Dit is nooit meer als 3 cm, waardoor de veilige rekenmaat 127 bij 302 cm wordt.

ZO PLAK JE HPL

Door middel van deze tekst wil ik u de basisstappen van het plakken van HPL uitleggen

Zorg dat het HPL en de onderplaat ongeveer 2 cm groter zijn dan gewenst. Precies op elkaar gaat nooit lukken, vandaar de overlengte. Later kan dit netjes worden afgezaagd.
HPL is behalve met een speciale laminaat cirkelzaag ook zeer goed te verwerken met een dunne slijpschijf van 1 mm op een slijptol.

Gebruik de contactlijm en een lijmkam Of de makkelijk verwerkbare lijmspray! (die wij uiteraard ook leveren). Smeer altijd eerst het HPL aan de onderzijde met een lijmkam gelijkmatig in, dit omdat de lijm op HPL minder snel droogt dan op ocumé, multiplex of andere houtsoorten.

Smeer hierna meteen de onderplaat aan 1 zijde in en laat alles 10-20 minuten drogen.

Het moment van verlijmen is erg belangrijk: lijm de platen samen als de lijm droog is (dus niet meer druipt of draad bij aanraking) maar nog wel plakkerig aanvoelt.

Zodra de twee platen elkaar raken krijgt u het met geen mogelijkheid meer los. Contactlijm lijmt alleen als de twee ingelijmde delen elkaar raken, vandaar de naam: contactlijm.
Let er dus op dat de onderdelen elkaar niet raken voordat ze in de goede positie liggen.

Als truc kunt u pvc-pijpjes, of ronde of vierkante latjes gebruiken.

Leg de onderplaat op een aantal houten latjes van ongeveer 2 x 2 cm met een tussenruimte van ongeveer 30 cm. Nu legt u de HPL-plaat met de lijmkant op de latjes, zodat de platen elkaar niet raken.

Nu kunt u het HPL netjes op de juist plek schuiven. Als de HPL-plaat op de goede plek ligt, drukt u de HPL plaat in het midden vast zodat de HPL geen kant meer op kan.

Til vervolgens het HPL lichtjes aan één kant op zodat u één voor één de latjes weg kunt halen. Druk met uw andere hand geleidelijk de plaat aan richting de weggehaalde latjes.

Doe aan de andere zijde hetzelfde. Druk de materialen zorgvuldig tegen elkaar.

Omdat niet iedereen een HPL-roller in huis heeft, kunt u ook een deegroller of rond stukje hout gebruiken. Let op dat u niet uitglijd!

Nu is het tijd om de verlijmde plaat netjes op maat te maken. Dat kan perfect met een bandschuurmachine, vijl, of een bovenfrees. Let wel: HPL heeft net als hout een nerf die in de lengterichting van het hout loopt. Let er goed op dat de plaat tijdens het bewerken niet inscheurt. Eenmaal gelijmd en bewerkt is HPL erg sterk!

De contactlijm heeft gelijk een aanvangshechting en kan gelijk belopen worden.Na 72 uur heeft de lijm een chemische hechting en heeft u een volledige hechting.

TIP:
Gebruik pvc-pijpjes of ronde of vierkante latjes om te voorkomen dat de gelijmde platen elkaar raken voordat ze op de goede plek liggen.
De opzet van dit verhaal is om niet-technisch geschoolde mensen bekend te maken met het verwerken van HPL.

HPL is een geweldig sterk materiaal waar wij volledig achter staan. De verwerking ervan vraagt wel enig technisch inzicht en handigheid.
Omdat wij geen controle kunnen uitoefenen op de toepassing en verwerking aanvaarden wij daarvoor ook geen aansprakelijkheid.